lauantai 25. tammikuuta 2014

Ongelmallinen vatsa


Ajattelin tähän väliin tehdä postauksen aiheesta, joka on yksi niistä syistä miksi aloin tätä blogia pitämään: vatsani. En puhu nyt siinä olevasta rasvasta, vaikka sekin on ongelma, vaan mahalaukkuni ja suolistoni toiminnasta. 

En muista koska oireet alkoivat, mutta ensimmäisen kerran kävin lääkärissä vuonna 2009-2010 puhumassa niistä. Minulta testattiin laktoosi-intoleranssi ja keliakia (ja jostain syystä myös klamydia) jotka olivat negatiivisia. Asiaan ei sen kummemmin paneuduttu.

Ensimmäisiä oireita olivat turvotus ja kipuilu. En osannut yhdistää niitä mihinkään tiettyihin ruoka-aineisiin, vaan se oli jatkuvaa. Välillä helpotti ja asia unohtui. Sitten se alkoi taas. Välillä ummetti, välillä maha löysällä. Asiaa pahensi stressi. Olen herkkä jännittämään asioita ja siitähän maha riemastui. Vessan oli pakko olla lähellä. Aina.

Sitten löysä maha alkoi haittaamaan liikuntaa. Lenkille lähtiessä oli aina arvoitus joudunko kääntymään takaisin. Muutaman kerran jouduin, vain 500 m käveltyäni. Muistan vieläkin, kun lähdin äitini kanssa kävelemään ja pääsimme alle kilometrin päähän kotoa. Vatsassa muljahti ja kiroilin... ei taas. Vieressä oli liikuntahalli ja juoksin sinne. Neljästi kokeilin jatkaa matkaa ja aina jouduin takaisin. Lopulta taisi tavara loppua. Halusin kotiin. Minua sattui, inhotti, hävetti..

Nykyisin tuo "lenkkivaiva" on helpottanut, mutta turvotus ja kipuilu ei. Lääkärille en ole enempää vaivautunut, vaan olen tehnyt itselleni kotidiagnoosin "Ärtyneen suolen oireyhtymä". En tiedä mitä muutakaan voisi olla. Olen miettynyt kokeilevani esimerkiksi maidotonta ruokavaliota jonkun viikon, mutta vielä en ole siihen ryhtynyt. Pian kyllä. Tietyt ruoka-aineet/juomat kuitenkin olen yrittänyt karsia minimiin, näitä ovat mm. roskaruoka, limsat, kaalit (okei, juuri kirjoitin kaalipadasta ja kaaligatiinista) sekä alkoholi. Joskus kuitenkin tulee vietettyä pizzailtaa ongelmitta, joskus oireita aiheuttaa yksi sämpylä.

Cashew-pähkinöiden tiedän varmasti aiheuttavan kipuja. Silti rakastan niitä ja sitten kärsin. Kerran söin kourallisen cashew-pähkinöitä ja sen seurauksena vatsaa kouristeli kolme tuntia. Kivut olivat niin kamalat, että meinasin jo soittaa ambulanssin. Itkin, tärisin, hikoilin.. sitten se loppui. Muita pähkinöitä en ole juurikaan kokeillut, joten en tiedä aiheuttaako kaikki samaa.

Tässä siis lyhyesti taustat ongelmasta. Tähän ongelmaan alan pureutumaan tänä keväänä enemmän, sillä selkeästi tulehdustilat kehossani stressaavat elimistöäni ja hidastavat painonpudotustani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti